Förlossningen

Japp då är hon äntligen här!! :D
Punktlig var hon också, kom på utsatt datum :) Inte många som gör det inte (som personalen på BB påpekade heeela tiden haha)
Den 17/1-10 klockan 10.26 kom hon efter två och halv dagars värkarbete. Hon vägde 3505g o var 51 cm lång :) Helt underbar!!

Det började väl lite smått på onsdags morgon (13/1). Jag vaknade av att magen drog ihop sig o så kom den en förvärk som var lite värre än vanligt. Men jag tänkte inte mer på det eftersom jag inte kände nå mer efter det. På torsdagen vaknade jag åter igen med att magen drog ihop sig och det gjorde ont. Jag sa till Niklas att det kändes som om att det var "öppet" därnere jämfört med dan innan. Svårt att förklara. Sedan bestämde sig jag o grannen Madde för att vi skulle gå ner på stan o vagga runt o försöka trigga igång värkar för oss båda, tror vi gick omkring i två timmar innan vi äntligen kom hem.

Kände ingenting förrutom att jag var extremt trött i kroppen och trött på att vara gravid haha. På kvällen kom Evelyn på besök, och medan vi satt där i köket o pratade så bara högg det till i magen o den vart stenhård. Vart så överraskad så jag hojta till. Men jag tänkte att det inte var nåt. Men det kom tillbaka, och fortsatte så smått till o från. När Evelyn åkt hem så berättade jag för Niklas att jag hade fått ont som kom och gick, och att nog trodde det kunde vara nån form av värkar. Han fick bråttom o sprang o gjorde i ordning håret haha. Sedan kunde inte han slappna av. O jag låg på soffan o timade värkar och försökte sova. Fram emot två tiden på torsdags natten hade dom avtagit igen och kunde sova ett par timmar. Niklas lyckades väl få några timmars sömn han på fredags morgonen tror jag.

Vaknade tidigt på fredags morgonen o då passade vi på att äta frukost. Sedan lyckades jag somna om igen trots smärtan som kommit tillbaka igen. Sov kanske en timme, sen var det full rulle i magen med jämna mellanrum igen. Eftersom det var så långt mellan värkarna så tänkte vi att vi måste sysselsätta oss för att inte bara gå hemma o vänta o vänta. Så vi åkte o handlade med Evelyn. Tänkte att då fick vi hem mat också :) Var en annorlunda upplevelse att ha värkar inne på Willys o vara helt dyngsvettig haha...Sen åkte vi hem o lagade mat, så kom Maria o Jonny över o käkade. Det var trevligt, men lite småjobbigt eftersom jag hade ont o svettades floder. Niklas däckade på soffan innan dom gick för han var så spänd o hade inte sovit nåt. Så han sov ett par timmar innan jag äntligen kunde somna en stund. Under tiden så vart det bara värre o värre värkar, o nu var det ingen tvekan längre om att det var på g :)

Lördagen kom o jag låg där troget, svettig o hade ont på soffan. Mitt på dan ungefär kände jag att min gräns för vad jag stod ut med nästan var nådd så jag ringde förlossningen för å prata lite med dom. Hon sa att det var för långt mellan värkarna, men jag fick gärna komma in på en undersökning om jag ville. Men skulle då vara beredd på att bli hemskicka igen om jag inte öppnat mig eller om värkarna inte blivit tätare. Jag skulle dock då få med mig tabletter hem så jag kunde sova åtminstone isf. När klockan närmade sig tre fick Niklas nog och ringde Maria o sa att vi nog borde åka in och kolla hur långt det var gånget iaf. Det höll Maria med om. Så vi kom in på förlossningen ungefär runt halv fyra fyra nångång. Dom tog en kurva o den visade att jag hade värkar men inte tillräckligt regelbundna. Då vart jag undersökt o jag hade öppnat mig 3-4 cm. Så vi fick rådet att åka till Hälla o gå runt lite o sen komma tillbaka för en extra koll eftersom vi åkt från Sala, så vi inte åkt i "onödan".
Vi åkte till IKEA och det var inget trevligt besök, värkarna vart värre o kom tätare, så vi åkte o åt lite innan vi vart tillbaka skjutsade till förlossningen. Maria o Jonny skulle vänta tills vi visste om vi fick vara kvar eller inte.

Dom tog en ny kurva, men som vanligt så var det inte tillräckligt regelbundet, så barnmorskan började prata om att skicka med mig piller hem så jag fick sova iaf. Kände mig så besviken, allt onda för ingenting o jag ville verkligen inte hem, jag ville stanna o föda vår lilla bebis. Men så bestämde hon sig för att undersöka mig igen bara för att. Då vart det helt andra bullar. Huvudet var lååångt ner, jag var öppen ungefär 4-5 cm o hade en buktande fosterhinna. Så bm vågade inte låta oss åka hem igen, för gick det hål på hinnan skulle vi inte hinna in igen. Så Niklas gick ut o hämtade våra saker o pratade med Maria o Jonny, sedan ringde han våra föräldrar medan vi väntade på personalen som skulle ha hand om oss. Vid sju tiden fick vi komma in på vårt rum vi skulle vara i, dom pratade lite med oss o så fick jag först lavemang o sen skulle jag få bada.

Första tiden där kunde jag inte låta bli att skratta, antar att jag var nervös inför att det var på riktigt nu. Tror Niklas var lite nervös också. Nåja, fick hoppa ner i badet o Niklas hämtade saft åt mig. Sen satt vi där till nästan halv tio. BM kom o lyssnade på bebisen lite då o då, och jag fick veta att jag skulle sätta på mig deras übersexiga nättrosor o blöja (binda) o deras snygga rock. När vi kom in på rummet igen så fick vi träffa nattpersonalen som skulle ta över, o kvällspersonalen sa att vi skulle föda bebisen i natt, annars skulle vi bli tvugna att träffa dom igen på morgonen :D
Allt gick bra o värkarna kom ganska regelbundet. Nu hade dom börjat öka lite i styrka. Vid elva tiden på kvällen så var dom ganska starka o varannan värk ungefär var hemsk. Då tog bm en ny kurva o undersökte mig, jag hade inte öppnat mig nå mer alls. Så hon gav mig bricanyl o morfin så jag skulle få sova ett par timmar. O jag skulle tydligen öppna mig medan jag sov också. Stackars Niklas fick ligga o sova på golvet i en sacco-säck haha...

Jag vaknade först efter två timmar av en värk, men bestämde mig för att jag behövde sova mera, så jag vände mig o sov två timmar till ungefär. Efter tre ringde vi på Bm eftersom jag vaknat, o hon sa då att morfinet skulle hjälpa mig mot smärtan ett tag till. Perfekt tänkte jag då :) Meeen vid fyra snåret gjorde det så jävla ont att jag skrek å Niklas att göra nåt, så han larmade. Då kom sköterskan in o gav mig det glädjande beskedet att jag fick börja med lustgasen :D Den vart min bästaste vän :D Efter jag börjat med lustgasen så gled jag in i dimman o har inte koll på vad som hände runt i kring mig. Niklas sa att jag låg o yrade o snarkade till mellan värkarna. Kommer ihåg att jag drömde om massa släktingar o vi renoverade golv haha...till Lady Gagas Bad romance som theme song haha...
Nånstans i dimman så fick jag dryck o dom kom med en jordgubbsmilkshake med proteinpulver i vid ett tillfälle. Sedan nånstans på morgonkvisten så kom BM o sa att vi skulle förbereda med nål i armen för epiduralen. Så det var klart när det var dags för den. Hon informerade mig om att det skulle sticka till lite, men det var lugnt sa jag till henne, jag har legat på sjukhus förr o var van haha...lustgasfylla!

Morgonen kom o personalen från kvällen kom o bytte av nattpersonalen. Jag var helt borta...hur Niklas lyckades få tiden å gå medan jag låg o yrade förstår jag inte. Men han satt tydligen vid min sida o höll mig i hande när det kom en värk...honey! <3
Vid halv tio tiden undersökte dom mig igen, jag var då öppen 9,5 cm så hon "irriterade" kanten som var kvar så den försvann. Sen tyckte hon att dom skulle ta hål på hinnan så det skulle komma en bebis nångång. Hon hann inte mer än att närma sig med nålen förrän den sprack o vattnet forsade ut. Hinnan gick 9.33.

Hon sa att jag skulle säga till när jag kände tryck neråt o bakåt, som när jag behövde gå på toa. Tror klockan var runt tio när jag kände trycket. Då slet dom ifrån mig lustgasen o förklarade att jag inte skulle hinna få nån bedövning. Helt plötsligt så var det dags att krysta. Ont ont ont säger jag bara...O när jag håller på som bäst så säger dom åt mig att nu får jag inte krysta längre. "Vad fan" for i genom huvudet på mig, inte lätt att låta bli iaf. Lyckades lyssna på dom o andas som dom sa åt mig. Jag höll krampaktigt i handtagen till sängen o dom sa åt mig att köra ner hakan i bröstet så jag fick mer kraft, Niklas tröck ner huvudet på mig o skrek åt mig att ta i. Tror det tog 4 eller 5 krystningar så var hon ute :) Det enda jag minns idag är känslan av när huvudet var på väg ut, att det spände o brände utav helvette. O att det var en väldigt konstig känsla när hon gled ut sen, en hal o blöt klump ungefär haha...10.26 kom hon iaf :)

BM höll upp henne o frågade mig vad vi hade fått. Minns att jag såg en liten snippa o mumlade fram "en tjej". Niklas började grina o vart så lycklig när hon kommit ut. Jag var mest avtrubbad o trött så jag kände inte så mycket annat än att låt oss vara i fred för jag var så trött. Det tog ett tag innan jag fick upp henne på bröstet eftersom hon hade så kort navelsträng, så dom la henne på min mage så länge. Då fick Niklas klippa navelsträngen o dom torkade av henne, sen la dom henne på mitt bröst medan dom skulle ha ut moderkakan.

Moderkakan ville inte lossna, dom masserade o drog o satte akupunkturnålar på magen. Försökte få Nova-Li att amma, men inget fungerade. Så dom satte dropp o kallade på läkare, dom pratade om att dom var tvungna att söva mig för att få ut den. Dom satte även kateter och jag vart bara surare o surare över att dom inte bara kunde låta mig vara. Läkaren kom in, sa hej, gratulerade, tröck på magen o sa åt mig att krysta. Plopp sa det så kom den äntligen ut.  Sen vart jag sydd med 4 eller 5 stygn. Sen fick vi äntligen lugn o ro o fick vara för oss själva :) O fika :D Efter ett par timmar vart vi skjutsade till BB.

Äntligen hade vår lilla ängel tittat ut o vi var föräldrar! <3
Det är mycket jag inte minns pga lustgasen, men ut kom hon iaf :D


Nova-Li

Nu har hon äntligen kommit!! O hunnit blivit hela 9 dar gammal :)
Hon kom äntligen ut efter tre dagars öppningsarbete, söndagen den 17/1 klockan 10.26. På utsatt datum :) Duktig flicka haha!
Hon vägde 3505g o var 51 cm lång. Helt perfekt! Älskad från första stund av både mig o Niklas <3
Ska försöka skriva ner nån form av förlossningsberättelse lite senare också :)

Bild på underverket


lite snabb uppdatering

har nu har haft värkar till o från sen sjusnåret igår kväll...dom ökade och kom tätare o tätare fram till ungefär vid två inatt när dom avtog...sen var det lugnt ett tag o jag kunde sova mellan två o halv fem ungefär...då passade vi på att äta lite frukost...o värkarna kom tillbaka lite sakta men säkert...sen åt vi igen vid åtta ungefär...tack gud för den där värktimern vi laddade hem till mobilen, så lätt att se ungefär hur lång tid man har mellan det onda...så det är bara att pula i sig mat o dryck o passa på att springa på toa emellan innan det blir dags att ta sig genom det onda igen :) somnade sen om vid nio o vaknade för nån minut sen i världens (som det kändes iaf) längsta o jävligaste värk som inte ville ge sig...o för att göra det ännu värre så var man pissnödig utav helvette också samtidigt haha...bara å andas o tänka på annat, sen fick niklas vända på mig å hjälpa mig upp så jag kunde springa på toa haha....

nu väntar vi bara på att dom ska komma tätare så vi får åka in...dom kommer mellan 8-10 min nu, tänkte väl vänta tills det är ungefär 5 min mellan...om jag orkar stå ut så länge då...väntar nog inte iaf till det bara är tre min mellan som dom vill...det har jag nog inte ork till...

nåja lite snabb uppdatering sådär, ska försöka kravla mig ner i ett bad o slappna av lite...vi hör av oss om o när det händer nåt mer...


Förvärkar

jepp...har sovit lite dåligt i natt...vaknat till o från hela tin...har haft relativt regelbundna förvärkar som väckt mig hela tin...är snäppet kraftigare med o sitter i ett tag när dom kommer...hoppas hoppas det är på g nu :D bara 3 dar kvar så det är väldigt välkommet att komma ut nu faktiskt :D så nu är man lite trött, men ska väl käka frulle o duscha...sen kanske man somnar om en stund igen...vi tänkte ta oss ner på stan iaf, niklas behöver hårgrejjer o så ska vi kolla på lite byxor o strumpor till bebis...har ltie dåligt med det...långärmat med för den delen...så vi får se vad vi hittar :) förhoppningsvis så kanske man kan provocera fram lite värre värkar å ;)

nää frulle var det ja!

sjukligt trött

jepp idag har jag varit så nära en zombie man kan komma utan att faktiskt vara en tror jag...har sånna här nätter som denna ungefär var tredje vecka ungefär...lyckades slumra till runt fyra imorse bara för att vakna halv sex för toabesök...o efter det kunde jag likt förbannat inte somna om...efter sex gav jag upp o gick upp...niklas var uppe o jag satte mig i soffan o gosade med grisarna...så frågade han vad det var för fel, varför jag inte kunde sova...då sa jag att jag känner mig lite ensam o är så jävla trött på allt just nu...har ingen ork kvar alls i l kroppen...undrar hur jag ska hitta energi till o klämma ut bebis? haha...iaf, niklas fick sitta o trösta sin trötta, snorande o gråtande val till sambo tidigt imorse...antar att man har sånna dagar med....vi lyckades väl somna vid halv åtta...o så vaknade jag halv tolv o kunde inte sova mer....jag skulle dessutom ha vart upp o ringt bm imorse, men jag stängde ju av larmet i sömnen haha...så jag fick ryck o började plocka lite o diska...vart en maskin tvätt o så gjordes kattlådan rent från scratch....var lite trött på att jason pinkat inne två ggr på bara några min för att lådan inte höll hans standard...höll på att börja gråta på riktigt när jag upptäckte den andra fläcken...var så trött o orkade bara itne med att han höll på som han alltid gör...ska bli skönt att hans kulor ryker snart...hoppas han behagar hålla sig till lådan sen...

för övrigt så händer det inte mycket....vi var ut på promenix bara för att försöka få ut bebisen...märker att jag får mer förvärkar o känningar ju mer jag rör på mig...så det är motion som gäller för mig dom kommande dagarna....hoppas det ger nåt resultat bara :) har tagit kort o så med, har bara inte orkat lagt in dom än...men det kommer sen :) se om man kan klämma in o träffa lite folk i veckan också, passa på att boka in dagarna så man bara inte ligger på soffan o rullar tummarna o väntar på att nåt ska hända :) träffar kanske Maria imorrn iaf :)

nåja, ska sluta gagga o kanske krypa till sängs tidigt ikväll då?


Läkarbesök

japp var på läkarbesök idag hos bm...kollade upp klådan lite...han trodde att det kunde vara nån form av svampinfektion som gjort att jag fått sån klåda o knottror på magen...han trodde inte på gravidklåda eftersom det inte kliade över hela kroppen...o så pratade han om olika alternativ jag hade...antingen var det svamp klåda o jag skulle få nåt för det, eller så var det bara vanlig klåda o skulle få nån allergitablett som skulle stilla klådan...men den tabletten skulle man bli trött av så han sa att jag isf skulle ta den innan jag gick o la mig så jag fick sova ist för att vakna o klia ihjäl mig :) sedan så sa han att han kunde undersöka mig om jag ville o se hur mogen livmodertappen var...var den mjuk o öppen så skulle han skicka mig till förlossningen för igångsättning eftersom jag har så pass kort tid kvar...jag vart överlycklig där kan jag säga, det kunde bli så att jag slapp alla krämpor o skit tidigare!!! så jag sa att han mer än gärna fick rota runt o kolla :D
sagt o gjort, han gjorde en liten undersökning, han kände att huvudet var väldigt långt ner och att livmodertappen hade kortats av, men den var fortfarande hård o stängd....så det var inte optimalt att sätta igång mig...men han sa att inom en vecka ungefär trodde han att bebis skulle komma :) jag hoppas på tidigare haha...men jag kommer säkert gå över massa bara för att jag väntar o väntar :) hade nästan på känn att det inte skulle bli nån igångsättning heller, men man hoppades ju lite iaf ;)
slutade med att jag fick den där allergitabletten o kortisonsalva mot klådan...så nu ska vi väl råda bot på det å :) vi pratade även om min skolios o epidural, och han sa att så länge jag inte hade en krokig hållning o var väldigt  böjd i ryggen så var det ingen fara....skönt att höra iaf :)

så nu är det väl bara att vänta ut ungen då :) ska prata allvar med den varje dag o säga att det är dags att komma ut nu :)

Barnmorskebesök

japp var på mitt förhoppningsvis sista barnmorskebesök innan förlossning idag...allt gick bra som vanligt...blodtryck 110/70, bebis hjärtljud 140 o sf måttet 35...vi skrev ner i journalen hur graviditeten varit o hur jag upplevt den...skrev även ner hur jag ville ha det på förlossningen så dom ser det om man kommer inte akut o ska föda på en gång :) då har man inte tid att lägga fram sina önskemål :) o hon frågade hur vi tänkt med förlossingen o jag sa att vi tar det som det kommer eftersom vi inte vet vad vi har att förvänta oss...o det tyckte hon var en bra inställning :) sedan så ville hon känna efter om bebis fixerat sig eller inte, o det hade den :) o så kände hon efter lite hur långt ner den kommit i bäckenet...då vart hon överraskad o paff, för tydligen så låg den vääääldigt låååångt ner i bäckenet...så hon förstod att jag känner det där trycket typ hela tin :) det i kombination med att jag börjat må illa av förvärkarna så sa hon att det kommer sätta igång stort sett när som helst...kändes skönt att höra, men jag förväntar mig ändå MINST en veckas väntetid till innan det är dags...bara för att man inte ska gå omkring o hoppas...ska iaf dit igen på torsdag för å träffa läkaren så han får titta på mina små knottror jag fått på magen som kliar nå överjävligt...hon trodde inte det var nån fara, men hon ville bara vara säker ändå :) fick en ny tid hos henne den 18 igen, men vi båda hoppades på att vi inte skulle behöva ses då haha

så nu är det väl till å bara vänta o vänta tills det blir dags...kan bli en lång väntan, men även en kort...jag hoppas på kort! haha...

nä ska ta o hjäpa nickepicke att städa bort julen o dona lite här hemma nu...bubaj!

Förvärkar

mm hade redigt med förvärkar igår när jag var med Maria o Jonny i västerås....speciellt inne på både Ikea o Media Markt...kraftigaste jag haft hittills, var ultrasvettig o mådde lite illa å...så det börjar väl röra på sig nu...förhoppningsvis :) men jag ska inte gå omkring o hoppas, kommer säkert gå över två veckor bara för att jag inte orkar med det här längre haha...höll igång lite med när jag kom hem o förvärkarna höll i sig :D kanske ska provocera hela dar tills det sätter igång på allvar? :D
Fick iaf köpe det sista vi tycker vi behövt till bebis igår, nu är det bara blöjor o amningsinlägg som ska handlas hem å...men det hinns väl med det å :) blir ju inte nån filmförlossning här inte iaf så...pang så forsar vattnet, jag har typ tre värkar sen kommer det en rentvättad tre månaders baby ut, o jag är smal på en gång efteråt....nää riktigt så kommer det inte att gå till haha....så vi hinner handla hem det där å :) idag så tänkte jag att jag ska bädda klart bebisens säng o så fixa klart med madrassen till vagnen...så är det klart för användning :)
o så ska vi försöka få grisarna att förstå att man INTE får använda vare sig bebissäng eller vagn som sovplats....se hur det går, har inte så höga förhoppningar när det gäller dom där två haha

fick besök av Maria o Carro igår kväll å, var väldans trevligt :) jämföra magarna lite ;) dom tyckte det såg ut som om jag hade stoppat in en boll under tröjan haha...men jag försäkrade dom om att det är en mage där under, som sitter ihop med resten av kroppen haha...en mage som börjar bli väldigt stor o otymplig nu...o som jag lessnat en hel del på...vill ha vår bebis nu ju! inte om två-fyra veckor!! men det är väl bara å gilla läget tills den bestämt sig för att komma ut...
Man vart väl lite mera otålig nu också efter det att Emmelie fått sin lilla bebis! Så kul!!! längtar tills man får se hur den lilla ser ut :)

nää nu ska jag släpa arslet från datorn o göra nå vettigt!!!

tråk dag

har så tråkigt...är less på att bara vara hemma o göra absolut ingenting...har väl saker jag borde göra, men det har jag inte ork till just nu...men har iaf bakat lite bröd...så lite nytta har jag iaf gjort...får se om det eventuellt blir en tripp till Ikea idag eller inte, vore dock skönt att ha det avklarat för då kan bebis få komma närhelst den behagar :) fast det är ju sånt jäkla väder ute, så det känns lite onödigt att åka när det är som det är...jag sa iaf att jonny fick bestämma eftersom det är han som får köra :) jag blir inte bitter om han inte vill, det är fullt förståeligt :)

lite tråkigt också att niklas är lite hängig, han är trött o sover mycket...kanske är nerver bara inför förlossningen? hehe...man vet ju aldrig :D själv tänker man väl kanske o känner efter lite för mycket ibland, letar efter tecken på att förlossningen vill sätta igång snart...man blir nog ganska paff ändå när det väl händer kan jag tänka mig, även fast man tycker att man är så förberedd haha...
börjar själv känna mig lite hängig faktiskt...småsnorig (som alltid iofs) o nyser o har mig...bara allmänt slö, mår lite halv illa till o från å...men men det som inte dödar, härdar ju som det brukar heta :)

nää försöka rycka upp sig o få nåt gjort kanske? typ fixa klart det sista, bädda bebissängen o så?

15 dar kvar nu....tick tack...

2010

japp nytt år! det här året ska bli så mycket bättre än förra iaf :) en bra första månad blire iaf, för bebis SKA ut under januari månad vare sig h*n vill eller inte :D
Vi var hos Maria o Jonny igår, limousinen hämtade oss vid sextaget här hemma så vi skulle slippa gå :) mycket uppskattat! hela kvällen var dock mycket uppskattad iofs :) där fick massa skratt o god mat...skulle lätt ha kunnat käkat upp hela potatisgratängen själv om jag hade fått haha...tråkigt bara att man skulle ha ont överallt o va trött...inte riktigt sådär på humör, men jag försökte iaf :) sen vaggade vi hem i natten, var ganska msysigt faktiskt....

idag var det tänkt att man skulle ta tag i det sista som behöver förberedas för bebis (som inte höll vad vi kommit överens om, den skulle ju komma idag! skitunge! haha), typ bädda sängen o fixa med täcken o madrassen till barmvagnen...men vad har jag gjort då? Jaa ingenting faktiskt...orkade iofs släpa mig ner med niklas till affärn o handla lite förnödenheter (kattsand bla, intressant jag vet ;D) annars så gick jag upp ur sängen strax före två på eftermiddan, klädde på mig, tog mina järntabletter o en muffins...sen låg jag lite på soffan innan niklas plockade fram frukost o låg lite till på soffan...sen gick vi till affärn o när vi kom hem parkerade jag arslet framför datorn medan niklas diskade o nu lagar han mat...kasslergratäng....jag har en väldigt produktiv dag idag måste jag säga haha...får väl skylla på att jag har ont överallt så ;)

nää nu är det snart dags för mat...sen får vi se om jag fortfarande är sugen på cola o orkar/vill släpa mig ner till affärn igen...

o just det, Emmelies vatten gick i morse, hoppas på en liten bebis inom det närmsta dygnet :D Tror hon blir först ut i föräldragruppen iaf. Spännande!!! :D jag håller tummarna!

RSS 2.0